Tag vier

Vad bjuder jag på för mat?

Ja du... Jag kör på vegetariskt.

Till förrätt: blomkål/potatis/purjolökssoppa

½ blomkålshuvud, ca 250 g
1-2 purjolökar, ca 250 g
3-4 potatisar, ca 250 g
½ tsk curry
1 liter buljong
100 g philadelphiaost

Tillagning
Dela blomkålen I små buketter, strimla purjolöken och skär potatisen i mindre bitar. Låt grönsakerna svettas i lite smör/olja + curry. Sätt till buljongen och koka grönsakerna mjuka. Vispa sönder dem samt vispa ner philadelphiaosten. Smaka av, strö ev. persilja över.

Till huvudrätt: Morotsgratäng med Pesto

50 g smör
1 1/4 dl (ca 60g) vetemjöl
7 1/2 dl mjölk
1 2/3 dl (ca 160g) créme fraiche light, eller gräddfil
1 tsk krossad svartpeppar
100 g cheddar, riven
4 ägg, lätt vispade
2 msk färdiglagad Pesto
750 g morötter, skalade och rivna
250 g förkokta lasagneplattor
yttligare 50 g riven cheddar

Tillagning
1. Pensla en ugnsfast form, 30 x 20 cm, med smält smör eller olja. Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt mjölet. Rör på svag värme tills blandningen bubblar och har en aning färg. Tillsätt blandad mjölk, créme fraiche och peppar lite i taget och rör såsen slät mellan varje omgång. Värm under ständig omrörning på medelstark värme i 5 minuter eller tills såsen kokar och tjocknar. Koka i yttligare en minut och ta kastrullen av värmen. Rör ned ost och låt svalna något. Tillsätt de vispade äggen lite i taget under ständig omrörning.

2.Ta undan en tredjedel av såsen till topplagret. Tillsätt pesto och riven morot till resten av såsen och rör om så allt blandas.

3.Sätt ungnen på 150 grader. Varva morotsblandning med lasagneplattor i den smorda formen; börja med en tredjedel av morotsblandningen och lägg tre lager av vardera, med lasagneplattor överst. Bred ut den sparade såsen i ett jämnt lager ovanpå plattorna och strö över den extra osten. Låt formen vila i 15 minuter innan gräddningen så att pastan får mjukna. Gratinera i 40 minuter eller tills såsen har stelnat och ytan har fin färg.

4.Ta ut formen ur ugnen, täck över den och låt det stå i 15 minuter - då blir den lättare att skära i fina bitar. Servera med en frasig grönsallad till.


Till efterrätt: Choklad och apelsinkaka

2 dl socker
2 dl smör
3 ägg
3 3/4 vetemjöl
2 msk kakao
2 msk mjölk
3 msk pressad apelsin
rivet skal från en halv apelsin

GLASYR
3 3/4 dl florsocker
2 msk pressad apelsin
smält choklad

2 dl socker
2 dl smör
3 ägg
3 3/4 vetemjöl
2 msk kakao
2 msk mjölk
3 msk pressad apelsin
rivet skal från en halv apelsin

Tillagning
Vispa socker och smör luftigt. Tillsätt ägg (uppvispade), vänd ner mjölet försiktigt.

Dela smeten i två bunkar. Till den ena tillsätter du kakao och mjölk. Till den andra apelsinjuice och skal.

Smörj en form och lägg ned de två blandningarna. Blanda försiktigt ihop dem med en kniv.

Grädda i cirka 25 minuter i 175-200 grader.

Blanda florsocker och apelsinjuice till en glasyr och bred denna över den svalnade kakan. Spritsa sedan smält choklad som dekoration.


Så. Låt det väl smakas! Enkelt, billigt och gott!!

( http://www.vegetariskt.com/ är en skitbra sida med massor av inspiration)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0